svētdiena, 2012. gada 1. aprīlis

Pasaulē dārgākā garšviela - SAFRĀNS

Safrāns ir pasaulē visdārgākā garšviela, kurai raksturīgs savdabīgs, rūgtens aromāts un izteikta garša. Tās ir dienvidzemju krokusa ziedu drīksnas vai stiebriņi. Katram safrānkrokusa Crocus sativus ziedam ir tikai trīs drīksnas, kuras savāc ar rokām agri no rīta, tikko ziediņš atvēries. No 50 000 krokusiem iegūst kādus 100 g šīs karaliskās garšvielas. Saprotams, kāpēc kilogramā safrāns maksā pat līdz 5000 dolāriem. Starpcitu, safrāns ir pat dārgāks par zeltu! Safrānu bieži vilto - pārdodot kā Carthamus tinctorius pulveri, taču īsts safrāns nekad nav lēts. Maza šķipsniņa safrāna piešķir patīkamu, maigu aromātu un bagātīgu dzeltenu krāsu rīsu ēdieniem, saldumiem, dzērieniem. Pievieno zupām, mērcēm, zivju, rīsu ēdieniem, kā arī maizei, tortēm un kūkām.

Vistas fileja pikantā ķiploku - garšvielu marinādē  

Vistas fileja, kas pagatavota ķiploku - garšvielu marinādē, ir viens no eksotisko Vidusjūras valstu ēdieniem, kas tiek gatavots visai bieži. Pateicoties medum, vistas fileja cepšanas procesā iegūst karamelizētu "ādiņu". Ar pārlieku ilgu cepšanas procesu gan nevajag aizrauties, jo tādējādi vistas fileja var kļūt sausa un cieta. Ieteikums - cept vistas fileju uz lēnas uguns un vismaz 4x apgrozīt cepšanas laikā, kas starpcitu, veicinās karamelizētās "ādiņas" rašanos.
Lai pagatavotu marinādi 4 vistas filejas gabaliem (kam jābūt bez ādas un kauliem), nepieciešams:
  • 100 ml augstākās kvalitātes olīveļļa
  • 1 ēdamkarote medus
  • 1/2 tējkarote (vai arī 1 paciņa Santa Maria) safrāns
  • 4 daiviņas kapātu ķiploku
  • 1 tējkarote žāvēta bazilika (vai 2 tējkarotes svaiga bazilika)
  • 1/2 tējkarote žāvēta oregano (raudene)
  • 1 tējkarote kajēnas piparu (malti)
  • 1 tējkarote sāls
  • 1/4 tējkarote žāvēti pētersīļi
  • šķipsniņa žāvēta salvija
Pagatavošanas process:
Marinādes pagatavošanai nepieciešama liela bļoda, kurā tiek sajauktas visas marinādes sastāvdaļas. Bļodā sajauc istabas temperatūrā turētu medu ar olīveļļu. Sajaukšanas process labāk izdosies, ja izmanto kulinārijas slotiņu. Kad olīveļļa sakulta ar medu, pievieno ķiplokus un visas sausās garšvielas. Safrānam jābūt maltam. Ja esat iegādājušies safrāna drīksnas, tās var samalt kafijas dzirnaviņās. Pašās beigās marinādei pievieno sāli un labi izmaisa. Gatavo marinādi uz 15 minūtēm novieto "atpūsties" - visām garšvielām jāsasūcas ar medu un olīveļļu. Pēc 15 minūtēm marinādi vēlreiz kārtīgi samaisa un tajā liek iekšā vistas filejas. Jāskatās, lai filejas nebūtu pārāk biezas, jo tad marināde tajās var sasūkties nevienmērīgi. Filejas marinādē jātur 30 minūtes. Filejas var cept gan uz pannas, gan cepeškrāsnī (pārklātas ar foliju), gan uz grilla. Jāseko līdzi, lai tās neapdegtu un nekļūtu sausas. Cepšanas procesā uz restēm filejas var apslacīt ar pāri palikušo marinādi, tādējādi pasargājot tās no sausuma un apdegšanas riska. Gatavās filejas var pasniegt ar rīsiem, risotto, kartupeļu biezeni, sautētiem dārzeņiem, dažādiem salātiem.


Lai labi garšo!

Safrāns medicīnā:

Uzlabo vielmaiņu, mēnešreižu kvalitāti, tam irafrodētiska, atjaunojoša, stimulējoša, pretgāzu, pretspazmatiska iedarbība.
Safrāns – spēcīgs, taču dārgs līdzeklis, tas atjauno asinis un asinsrites sistēmu, arī sievišķo reproduktīvo sfēru, un kopumā uzlabo vielmaiņu. Viens no labākajiem augiem Pitas pazemināšanai, regulē liesas un aknu funkciju. Safrāns ir labākais afrodētiķis un stimulators, pirmkārt sievietēm.
Pats par sevi nebūdams tonizējošs, safrāns ievērojami uzlabo citu augu tonizējošo iedarbību, veicina gan dzimumorgānu audu, gan visa organisma augšanu. To var pievienot pienam vai citiem tonizējošiem līdzekļiem , lai pastiprinātu to iedarbību.
Safrānu izmanto kā garšvielu, lai uzlabotu ķermeņa dziļākos audu slāņus ar vielu nodrošināšanu. Šīs vielas raksturs piešķir cilvēkam mīlestības, uzticības un līdzjūtības enerģiju. 

 Daži ieteikumi:
 • Ieteicams pirkt nevis safrāna pulveri, bet drīksnas, jo tas var būt viltots. Nereti safrāna vietā tirgo lētu mākslīgo safrānu. Šis aizvietotājs ir krāsviela, kurai nepiemīt safrāna savdabīgākā garša un smarža.

• Jo safrāns ir tumšāks, jo labāka tā kvalitāte, – tumši sarkans vai sarkanbrūns un pēc konsistences mīksts.

• Safrāna rezerves vēlams atjaunot reizi pusgadā, to tas ātri izbāl, izžūst, kļūst trausls un zaudē savu aromātu.

• Ja tiek izmantots safrāna pulveris, tad katlā tas ļoti rūpīgi jāsamaisa ar pārējām ēdiena sastāvdaļām.

• Gada laikā cilvēkam nevajadzētu apēst vairāk par vienu gramu safrāna.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru