svētdiena, 2012. gada 25. marts

Just5 - latviešu radīts mobilais telefons




Sabiedrībā pastāv kāds nerakstīts likums, ko zina ikviens – vecākus cilvēkus ir jāciena! Pareizi? Taču, šķiet, tehnoloģiju pasaulē par mūsu vecāko paaudzi kaut kā tomēr aizmirst. Kaut vai to pašu mobilo telefonu jomā. Tiem ir krāsaini un ar pirkstu bakstāmi ekrāni, kaudzēm visādu funkciju un aplikāciju, mobilais internets, navigācija un tā tālāk... Bet vai mūsu omītēm laukos kaut kas no tā visa maz ir vajadzīgs?
Bagātīgi aprīkoto telefonu aizstāvji noteikti apgalvos – ir taču veikalos arī pavisam lētie telefoni par divdesmit latiem. Tiesa! Tomēr pat tajos lētajos aparātos visbiežāk jau ir krāsains ekrāns un mp3 mūzikas atskaņotājs. Nu labi, ir arī kāds rets arhaiskāks izņēmums. Taču viena ārkārtīgi būtiska problēma tiem visiem joprojām pastāv. Tās ir mazmazītiņās podziņas, sīkie burtiņi un cipariņi ekrānā, ko, piemēram, cilvēkam gados pat ar lasāmbrillēm reizēm problemātiski saskatīt. 

Just5 virza latvieši

Tieši tāpēc neviltotu mūsu interesi izraisīja visai nesen pie mobilo sakaru rīku apvāršņa parādījušies aparāti ar Just5 zīmolu (www.Just5.lv). Jā, mazliet izskatās pēc kalkulatoriem, taču patiesībā tie ir mobilie telefoni, kas īpaši piemēroti cilvēkiem gados. Taču ņemot vērā interesanto dizainu, patiesībā šos sakaru rīkus var lietot ikviens – sākot no bērna kājas līdz tam pašam sirmgalvim.
Un pavisam interesanti paliek uzzinot, ka šie sakaru rīki ir izstrādāti Latvijā! Nepārprotiet – izstrādāti, nevis saražoti. Tas nozīmē, ideja veidot un cilvēkiem piedāvāt šādus telefonus nāk no mūsu pašu tautiešiem.

Pozitīvās īpašības

Just5 telefonu dzimtā pašreiz ir divi modeļi, un drīz pasaulē nāks arī trešais. Lai arī viens par otru dizainisku un ergonomiski modernāks, tomēr tiem visiem ir vienota pamatideja – tas ir tiešām vienkāršs telefons zvanīšanai ar lieliem taustiņiem un izteiksmīgi oranži izgaismotu, viegli nolasāmu ekrānu. Elementārai telefona atbloķēšanai korpusa sānos izvietots vienkārši pabīdāms slēdzītis. Telefoniem ir arī pamatīgi skaļš zvana signāls, kuru maksimālajā skaļuma līmenī nesadzirdēt ir stipri pagrūti. 

SOS funkcija

Starp citu, telefona spēja skaļi bļaut tiek izmantota ne tikai zvana signālam, bet arī unikālai SOS funkcijai. Tā paredzēta gadījumiem, ja cilvēkam, piemēram, paliek slikti un nepieciešama palīdzība, viņš nospiež šo pogu – telefons ieslēdz skaļu sirēnas signālu un tad automātiski uz vairākiem iepriekš ieprogrammētiem numuriem nosūta palīgā sauciena īsziņu un tad uz katru numuru pēc kārtas automātiski zvana, līdz kāds paceļ klausuli. Sirēnas signāls pēc būtības paredzēts, lai pievērstu uzmanību, kur atrodas šis telefona lietotājs, kam nepieciešama palīdzība.
Taču tik pat labi šo SOS funkcijas skaļo sirēnu var izmantot arī bērni, ja viņiem uz ielas vai kādā pasākumā pēkšņi kāds piesienas. Troksnis uzmācīgos ļautiņus varētu arī nobiedēt, un tas arī pievērstu apkārtējo cilvēku uzmanību notiekošajam.

LED lukturītis, radio un citi noderīgi nieciņi

Tā kā ar vien vairāk ir pietuvojies tumšo vakaru un rītu gadalaiks, tad tumšās ielās un kāpņu telpās daudz biežāk par SOS signālu varētu noderēt telefonos iebūvētais LED lukturītis. Tas ir visai spožs, bateriju ēd maz, turklāt vērtīgi, ka lukturītis darbojas arī telefonam esot pilnībā izslēgtam.
Vēl Just5 telefoni var lepoties ar visai interesantu radio. Parasti mobilajiem telefoniem priekš radio klausīšanās ir jāpievieno austiņas, kas kalpo kā radio antena. Just5 telefonu gadījumā radio antena jau ir jau iebūvēta korpusā, līdz ar to atliek vien aktivizēt FM pogu telefona sānā, un mēs varam klausīties radiopārraides. Iebūvētais skaļrunis ir tiešām skaļš, tāpēc radio var klausīties arī dārziņā rokoties pa puķudobi. Ja nu tomēr gribam radio klausīties vienatnē – aparāta komplektācijā ir brīvroku austiņas.
Vēl no ikdienišķām funkcijām šajos telefonos, protams, pieejama telefongrāmata, zvanu vēsture, īsziņas, kā arī modinātājs un kalkulators.
Telefonos tiek izmantots 1000 mAh akumulators, kas ikdienā runājot desmit divdesmit minūtes, pie dzīvības noturēsies stabili ilgāk par nedēļu.

Pasaules mēroga dizaina balvas

Kā jau sākumā minējām, šos telefonus pasaulē virza uzņēmēji no Latvijas. Idejiski, tehniski un dizainiski tie ir tapuši mūsu zemē, bet fiziski ražoti tiek turpat, kur lielākā daļa visas pasaules elektronikas – tas ir, Ķīnā. Pateicoties oriģinālajam dizainam un funkcionalitātei, aptuveni divu gadu laikā Just5 sakaru rīki jau veiksmīgi iekarojuši Krievijas un ASV tirgus. Turklāt īsā laikā pamanījušies arī nopelnīt ļoti nopietnus pasaules mēroga apbalvojumus – divus gadus pēc kārtas iF Product Design Award apbalvojums, ko mēdz dēvēt par dizaineru “Oskaru”; Red Dot Design Awards 2010 apbalvojums, kā arī EFFIE Gada zīmols 2009 apbalvojumus, kas tiek piešķirts veiksmīgiem zīmola izveides projektiem Krievijas tirgū. (Mazliet plašāks info - http://just5.lv/awards.php)
Dizains ir tiešām pievilcīgs, līdz ar to šādus telefonus, mūsuprāt, tik pat labi varētu ikdienā lietot arī kādi ekstravagantāki ļaudis, kam principā ir vēlme atšķirties no pārmoderno skārientelefonu lietotāju bara.

Cena un konkurence

Just5 vecākais CP09 modelis dotajā brīdī pieejams par aptuveni 40 latiem, savukārt jau apaļīgais, omulīgais CP10 modelis maksā ap 50 latiem. Nevaram apstrīdēt, ka gadu gaitā ierasto ražotāju izstrādājumi ir nopērkami arī par divreiz zemāku cenu – taču jautājums, vai kaut viens no šiem lētajiem aparātiem ir piemērots bērniem vai cilvēkiem gados? Ar lielu, skaidri saskatāmu ekrānu, lieliem taustiņiem un bez visādām liekām funkcijām. Diezin vai.
Ar uguni gan šur tur vēl var dabūt austriešu ražotāja Emporia izstrādājumus, piemēram, Emporia Talk Plus, tomēr šī aparāta cena ap 115 latiem ir vairāk nekā nesagremojama.

Pašiem savs veiksmes stāsts

Taču mums viens no lielākajiem priekiem ir fakts, ka šādu produktu uz priekšu bīda latvieši. Kas zina, varbūt mums beidzot vairs nevajadzēs lietot tik nežēlīgi nodrillēto teicienu “Latvijas Nokia” - jo tagad mums ir pašiem savs “Latvijas Just5”.

+ Oriģināls dizains
+ Ērti taustiņi
+ Iebūvēts lukturītis
+ Iebūvēts FM radio ar antenu
+ Spēcīgs skaļrunis un skaļš zvana signāls

- Ne tā zemākā cena
- Pieticīga zvana melodiju izvēle
- Izvēlne reizēm nepārskatāma

Raksts no: www.zparks.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru