ceturtdiena, 2012. gada 22. marts

Klasika - Krāsnī cepti kartupeļi

Krāsnī cepti kartupeļi....Mmmm, klasika. Nekad neatteiktos no šādi pagatavotiem kartupeļiem, jo krāsnī cepot tiek izmantots ļoti minimāls daudzums taukvielu, bet gatavi garšo vienkārši lieliski. Piedāvāju savu recepti krāsnī ceptiem kartupeļiem, kuri, tiesa gan, vispirms pabijuši mikroviļņu krāsnī.

Lai paēdinātu 3 personas, nepieciešams:
8 - 9 vidēja izmēra kartupeļi
50 g kausēta sviesta
garšvielas kartupeļiem
sāls (aptuveni pēc garšas)
kaltēts baziliks
kaltēti puravi
kaltēta raudene (oregano)
malti pipari

Pagatavošanas process:
Par cik manā virtuvē cepeškrāsns ir ar elektrību darbināma, izvērtēju prioritātes (lai neizsistu korķus) un krāsni vēl nesildu, bet tiem, kuriem elektrotehniskais nodrošinājums ļauj vai krāsns ir ar citiem resursiem darbināma, uzsilda to līdz 150 - 160C (grādiem). Nomizojam kartupeļus un izmantojot virtuves dēlīti un lielu, asu nazi sadalām kartupeļus - katru 6 šķēlēs. Griešanas veids un dizains ir atkarīgs no jums, es parasti griežu līdzīgi kā ābolu sadalot šķēlēs. Atcerieties, ka - jo biezākas šķēles, jo ilgāku laiku prasa tālākā sagatavošana... Kartupeļus ieliekam dziļā māla traukā, bļodā. Tā kā trauks ar kartupeļiem būs jāliek mikroviļņu krāsnī, būtiski, lai traukam nebūtu metālistisku ornamentu. Saku no pieredzes. ;) Mikroviļņu krāsni noregulējam uz jaudīgāko režīmu un ļaujam kartupeļiem tur gatavoties 10 minūtes. Būsiet varbūt pārsteigti, bet pēc 10 minūtēm kartupeļi būs gandrīz "izvārījušies". Līdz ar to mazāk laika tiem vajadzēs pavadīt krāsnī. Tiem, kam elektriskās krāsnis, ir iespēja ieekonomēt. 
Uz cepamās plāts uzklājam cepamo papīru. Uz bļodā esošajiem kartupeļiem uzlejam izkausēto sviestu, uzberam garšvielas. Tā kā šajā receptē norādītās garšvielas ir smaržas un garšas pastiprinātāji, to daudzumu varat regulēt paši. Ja vēlaties asumu, varat pievienot paprikas vai čili pulveri. Tā kā man negaršo asi kartupeļi, nepievienoju nevienu no abiem pulveriem. 
Kad garšvielas uzbērtas, labi tās iemaisām kartupeļu šķēlēs. Ir būtiski, lai ar sviestu ir noklātas visas kartupeļu šķēles, jo tad tās izcepsies mīkstas un zeltainas. 
Izklājam uz plāts kartupeļu šķēles vienā kārtā un cepam tās aptuveni 10 - 15 minūtes. Gatavas tās var pasniegt kopā ar dažādiem salātiem, mērcēm, kā piedevu gaļas ēdieniem.

Lai labi garšo!

2 komentāri:

  1. Krāsnī cepti kartupeļi nudien ir klasika. :)) Sentimentālas atmiņas uzjundī, atceroties tos laikus, kad bērnībā pie radiem rudeņos braucām vākt kartupeļus. Tad uz "urrā" gāja kartupeļu cepšana ugunskurā. Jamī... Žēl, ka esam izauguši un atraduši sev citas nodarbes... Bet tie kartupeļi toreiz bija garšīgi. :)
    Iveta

    AtbildētDzēst
  2. Paldies, ka dalījāties savās atmiņās!
    Tās arī man lika ko atcerēties...

    AtbildētDzēst