Nevar nepiekrist tautās izgājušam "sakāmvārdam" - ko Dievs nav devis, ar biezpienu neizlabosi. Iespējams atmiņu ar biezpiena lietošanu neuzlabosi, bet veselīgu dzīvesveidu (nu, vismaz kaut nedaudz) būsi ieturējis. Tātad, mana pēdējā laika vājība ir mājas siers. Biezpiens (ierastā formā un saturā) man tā ne visai iet pie sirds. Iespējams, tas ir tāpēc, ka vājpiena un brīžiem arī pilnpiena biezpiens ir skābs un tas neraisa vēlmi to lietot.
Pētot interneta vidē pieejamo informāciju par mājas sieru izstrādājumiem, atradu visai noderīgu informāciju, kas iespējams ieinteresēs arī jūs, ja esat veselīga dzīvesveida piekritēji, kā arī tiem, kas pie šīs kategorijas domā pievienoties:
Mājas siers ir skābpiena produkts, ko iegūst, sarecinot vājpienu.
Ieraudzēto masu dala kubiņos, silda, pievieno pasterizētu, atdzesētu
ūdeni. Lai produktā samazinātu skābuma līmeni un iegūtu apaļas formas
graudus, vairākas reizes skalo. Beigās sajauc ar krējumu. Jāpatur prātā,
ka mājas siers un graudainais biezpiens, lai gan izskatās līdzīgi,
patiesībā ir atšķirīgi produkti un atšķirīga ir to ražošanas
tehnoloģija.
Graudaino biezpienu iegūst tāpat kā biezpienu, tikai pēc sūkalu
notecināšanas masu uzreiz liek speciālās formās, kur presē, turpina
notecināt sūkalas, iegūstot irdenāku produktu. Mājas siera tauku saturs
var būt 0,05, 4 vai 6 procenti. Graudu lielums – no 3 līdz 12 mm.
– Biezpiens, graudainais biezpiens vai mājas siers – visi šie
produkti gatavoti no piena, un tiem piemīt visas pienam raksturīgās
labās īpašības. Šie produkti ir bagāti ar kalciju un olbaltumvielām, kas
nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai.
Atkarībā no dzīves stila, veselības stāvokļa un ķermeņa masas pircējs
var izvēlēties mājas sieru ar lielāku vai mazāku tauku daudzumu.
Diemžēl dažiem mājas sieriem ir pievienots sāls, kas nav ieteicams
cilvēkiem, kuri cieš no paaugstināta asinsspiediena un vairāku citu
slimību gadījumos.
Pārmērīgs sāls patēriņš var apgrūtināt ārstēšanās procesu. Cilvēks
dzer zāles, bet, lietojot pārāk daudz sāls, veselības stāvoklis kā
neuzlabojas, tā neuzlabojas.Labāk izvēlēties biezpiena produktus, kas
nesatur sāli, lai ir iespēja variēt. Tie, kam veselības stāvoklis atļauj
un garšo, var piebērt sāli, pievienot zaļumus, saspiestu ķiploku vai
citādi uzlabot mājas siera garšu.
Mājas siers un citi biezpiena produkti ēdienkartē noteikti jāiekļauj
tiem jauniešiem, kas rūpējas par sportisku formu un izskatu. Jo liesāks
biezpiena produkts, jo vairāk tajā ir olbaltuma; jo treknāks produkts,
jo olbaltuma mazāk, tāpēc labāk izvēlēties liesos biezpiena produktus.
Lai mājas siers arī jūsu ēdienkartē ieņemtu vismaz 1/5 no dienas laikā uzņemamās barības, dalos ar mājas siera salātu recepti:
Mājas siera salāti ar krabju nūjiņām un sarkano sīpolu
Salātu pagatavošanai nepieciešams:
1 iepakojums (180 - 200 g) mājas siera
6 krabju nūjiņas
1/8 sarkanā sīpola
malti pipari
Pagatavošanas process:
Krabju nūjiņas sagriež ripiņās, smalki sagriež sarkano sīpolu (par cik sīpols ir diezgan ass, uz vienu iepakojumu mājas siera labāk tiešām izmantot 1/8 sīpola. Bet, ja garšo asi salāti, var, protams, pievienot vairāk sīpolu). Tā kā mājas siera sastāvā parasti ir saldais krējums, sajaucot salātus es bieži vien nepievienoju ne papildus krējumu, ne majonēzi, bet ir iespējams variēt un pievienot jogurtu bez piedevām, krējumu, majonēzi. Papildus sāli salātiem pievienot nevajag, jo mājas siera sastāvā jau ir pievienots sāls. Piparus var pievienot pēc garšas - cik nu kuram prasās. Es šādus salātus parasti ēdu pie vārītiem kartupeļiem un neko citu klāt pieēst nemaz neprasās. Ātri, veselīgi un garšīgi!
Lai labi garšo!
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru