otrdiena, 2012. gada 20. marts

Mājas siers / Home cheese

Nevar nepiekrist tautās izgājušam "sakāmvārdam" - ko Dievs nav devis, ar biezpienu neizlabosi. Iespējams atmiņu ar biezpiena lietošanu neuzlabosi, bet veselīgu dzīvesveidu (nu, vismaz kaut nedaudz) būsi ieturējis. Tātad, mana pēdējā laika vājība ir mājas siers. Biezpiens (ierastā formā un saturā) man tā ne visai iet pie sirds. Iespējams, tas ir tāpēc, ka vājpiena un brīžiem arī pilnpiena biezpiens ir skābs un tas neraisa vēlmi to lietot.
Pētot interneta vidē pieejamo informāciju par mājas sieru izstrādājumiem, atradu visai noderīgu informāciju, kas iespējams ieinteresēs arī jūs, ja esat veselīga dzīvesveida piekritēji, kā arī tiem, kas pie šīs kategorijas domā pievienoties:
Mājas siers ir skābpiena produkts, ko iegūst, sarecinot vājpienu. Ieraudzēto masu dala kubiņos, silda, pievieno pasterizētu, atdzesētu ūdeni. Lai produktā samazinātu skābuma līmeni un iegūtu apaļas formas graudus, vairākas reizes skalo. Beigās sajauc ar krējumu. Jāpatur prātā, ka mājas siers un graudainais biezpiens, lai gan izskatās līdzīgi, patiesībā ir atšķirīgi produkti un atšķirīga ir to ražošanas tehnoloģija.
Graudaino biezpienu iegūst tāpat kā biezpienu, tikai pēc sūkalu notecināšanas masu uzreiz liek speciālās formās, kur presē, turpina notecināt sūkalas, iegūstot irdenāku produktu. Mājas siera tauku saturs var būt 0,05, 4 vai 6 procenti. Graudu lielums – no 3 līdz 12 mm.
– Biezpiens, graudainais biezpiens vai mājas siers – visi šie produkti gatavoti no piena, un tiem piemīt visas pienam raksturīgās labās īpašības. Šie produkti ir bagāti ar kalciju un olbaltumvielām, kas nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai.
Atkarībā no dzīves stila, veselības stāvokļa un ķermeņa masas pircējs var izvēlēties mājas sieru ar lielāku vai mazāku tauku daudzumu. Diemžēl dažiem mājas sieriem ir pievienots sāls, kas nav ieteicams cilvēkiem, kuri cieš no paaugstināta asinsspiediena un vairāku citu slimību gadījumos.
Pārmērīgs sāls patēriņš var apgrūtināt ārstēšanās procesu. Cilvēks dzer zāles, bet, lietojot pārāk daudz sāls, veselības stāvoklis kā neuzlabojas, tā neuzlabojas.Labāk izvēlēties biezpiena produktus, kas nesatur sāli, lai ir iespēja variēt. Tie, kam veselības stāvoklis atļauj un garšo, var piebērt sāli, pievienot zaļumus, saspiestu ķiploku vai citādi uzlabot mājas siera garšu.
Mājas siers un citi biezpiena produkti ēdienkartē noteikti jāiekļauj tiem jauniešiem, kas rūpējas par sportisku formu un izskatu. Jo liesāks biezpiena produkts, jo vairāk tajā ir olbaltuma; jo treknāks produkts, jo olbaltuma mazāk, tāpēc labāk izvēlēties liesos biezpiena produktus.
Lai mājas siers arī jūsu ēdienkartē ieņemtu vismaz 1/5 no dienas laikā uzņemamās barības, dalos ar mājas siera salātu recepti:

Mājas siera salāti ar krabju nūjiņām un sarkano sīpolu

Salātu pagatavošanai nepieciešams:
1 iepakojums (180 - 200 g) mājas siera 
6 krabju nūjiņas
1/8 sarkanā sīpola
malti pipari

Pagatavošanas process:
Krabju nūjiņas sagriež ripiņās, smalki sagriež sarkano sīpolu (par cik sīpols ir diezgan ass, uz vienu iepakojumu mājas siera labāk tiešām izmantot 1/8 sīpola. Bet, ja garšo asi salāti, var, protams, pievienot vairāk sīpolu). Tā kā mājas siera sastāvā parasti ir saldais krējums, sajaucot salātus es bieži vien nepievienoju ne papildus krējumu, ne majonēzi, bet  ir iespējams variēt un pievienot jogurtu bez piedevām, krējumu, majonēzi. Papildus sāli salātiem pievienot nevajag, jo mājas siera sastāvā jau ir pievienots sāls. Piparus var pievienot pēc garšas - cik nu kuram prasās. Es šādus salātus parasti ēdu pie vārītiem kartupeļiem un neko citu klāt pieēst nemaz neprasās. Ātri, veselīgi un garšīgi! 
Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru