svētdiena, 2012. gada 18. marts

Franču krepes / French crepes

         Viens no maniem mīļākajiem ēdieniem ir pankūkas. Kad jau pāris gadus biju iemanījusies izcept liela izmēra pankūkas, interneta vietnē youtube.com "uzgāju" video, kurā kāds entuziasma pilns francūzis ar sirdi un dvēseli cepa ļoti liela izmēra pankūkas. Cepšanas process notika kādā mazā kioskā uz ielas un pankūkas tika ceptas nevis uz pannas, kā mums tas ir ierasts, bet gan uz apaļas formas cepamās virsmas. Viņa "kroņa gājiens" bija crepe ar Nutellu. Cepšanas process daudzos izraisīja smieklus (un iespējams tāpēc youtube.com ir tik daudz video ar tieši šo "pankūku guru"), jo cepot viņš dejoja un dziedāja līdzi fonā skanošajām dziesmām.




          Krepes jeb lielformāta pankūkas var izcept arī uz pannas. Nepieciešama ir panna ar pietiekami lielu cepamās virsmas diametru - ap 28 cm vai arī speciāla plāno pankūku cepšanai paredzēta panna, kas nopērkama lielveikalos vai saimniecības preču veikalos, tiesa gan - ne visos. Lai pankūku cepšanas procesā apgrieztu uz otru pusi, nepieciešama plata koka lāpstiņa.
Piedāvāju Jums savu plāno pankūku jeb french crepes recepti.
Sastāvdaļas aptuveni 25 pankūku pagatavošanai ir šādas:
  • 3 olas
  • 300 - 350 ml piena
  • 1 - 1 1/2 glāze miltu
  • 3 ēdamkarotes cukura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura vai pāris pilieni vaniļas esences
  • 1 tējkarote cepamā pulvera
  • 50 g sviests
Pagatavošanas process:
          Lielā bļodā iesitam 3 olas, kurām pievienojam cukuru un vaniļas cukuru vai esenci. Olas ar cukuru kārtīgi sakuļam līdz sakultajā masā parādās sīki burbulīši. Vislabāk un ātrāk šo darbu var paveikt ar putojamo slotiņu. Paralēli putošanas darbiem izkausējam sviestu. Visātrāk to var izdarīt, kausējot mikroviļņu krāsnī. Tikai jāatceras, ka krāsns jauda jānoregulē uz zemāku nekā parasti, jo sviests kūstot var sākt sprāgt, tādējādi radot netīrību krāns iekšpusē.
        Tālāk seko miltu pievienošana olu un cukura masai. Pankūkas būs vieglākas, ja milti tiks izsijāti. Pēdējā laikā arī es cenšos vienmēr izsijāt miltus pirms to tālākas sagatavošanas vai pievienošanas citām sastāvdaļām. Miltus var iesijāt tieši bļodā pirms to iemaisīšanas pārējā mīklā. Vispirms iesijā pusi miltu, pievieno cepamo pulveri, kārtīgi ar putojamo slotiņu izmaisa mīklu un pievieno pusi nepieciešamā piena. Kārtīgi izmaisa mīklu un pievieno atlikušos miltus, tos iesijājot mīklā. Pievieno atlikušo pienu, regulējot mīklas konsistenci. Mīklai jābūt saldā krējuma konsistencē, bet vēlams, lai tā būtu vēl mazliet šķidrāka, jo tad mīklu daudz vienmērīgāk varēs izklāt pa pannas virsmu. Tāpēc arī piena daudzums receptē ir svārstīgs. Pēdējo pievienojam sviestu, jo tam jābūt stipri padzisušam. 
          Pirms cepšanas kārtīgi uzsildām pannu, kurā cepsim krepes. Tikai tad, kad tā kārtīgi uzsilusi, uzlejam 3 pilienus saulespuķu eļļas. Ar mērces kausiņa palīdzību ielejam pannā mīklu un nekavējoties to izplešam (grozot pannu) pa visu pannas virsmu. Tieši mērces kausiņā esošais mīklas daudzums ļauj izcept patiesi plānas pankūkas. Pankūkas ir jācep uz vidējas uguns, tā nedrīkst būt ne par mazu, ne par lielu. Ja uguns būs par lielu, pankūka izcepsies nevienmērīgi un iekšpuse var būt arī jēla. Pankūkas viena puse (tā, kura ir pret pannas virsmu sākumā) jācep aptuveni 1-1,5 minūtes, pankūku apgrozot, tā jācep pusminūti. 
           Eļļa uz pannas jālej, lai izceptu pirmo pankūku, cepot katru nākamo pankūku eļļa nav jāpievieno, jo taukviela jau ir mīklā. 


          Pankūkas mīkstas saglabājas, ja tās tiek liktas viena uz otras, tādējādi neļaujot tām apžūt. 
      Pankūku pildījums var būt dažāds, taču vislabāk šīs pankūkas garšo pildītas ar Nutellu un svaigām zemenēm.

Lai labi garšo!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru